Opłata konsumencka – dyrektywa SUP. Od 01 stycznia 2024 roku weszły w życie przepisy ustawy wprowadzające w Polsce obowiązek pobierania opłaty konsumenckiej od kubków i pojemników jednorazowych zawierających tworzywa sztuczne. Przy składaniu zamówienia w polu uwagi od klienta prosimy o informację jeśli produkty kupione w MyHappyOcean nabyte są na potrzeby własne (UŻYTKOWNIK KOŃCOWY).
ZOBACZ WIĘCEJ!!!

Dlaczego warto wybrać ekologiczne opakowania biodegradowalne?

2022-02-24
Dlaczego warto wybrać ekologiczne opakowania biodegradowalne?

Planujesz zakup pojemników na żywność? Dowiedz się, dlaczego warto wybrać opakowania biodegradowalne! Wyjaśniamy, jakie korzyści płyną z inwestycji w ekologiczne rozwiązania. Poznaj powody, przez które jednorazowe naczynia z naturalnych materiałów tak dobrze sprawdzają się w branży gastronomicznej.

Opakowania ekologiczne – co to jest?

Pojemniki na żywność nie muszą być wykonane z plastiku. Dzięki nowoczesnym technologiom jest wiele ciekawych alternatyw. Producenci opakowań gastronomicznych korzystają z takich materiałów jak:

  • mąka kukurydziana i trzcina cukrowa,
  • celuloza i rośliny strączkowe,
  • drewno, liście palmowe i bambus,
  • szkło, metal i papier z recyklingu,
  • tworzywa PLA i PHA.

Co ważne, gotowe produkty są biodegradowalne i projektowane z myślą o ochronie środowiska. Dlaczego warto je kupić? Korzyści jest bardzo wiele. Niektóre wiążą się z ekologią, a inne mają czysto biznesowe podłoże.

Czystsze oceany i ochrona życia zwierząt

Trafiający do oceanu plastik jest jak wyrok śmierci dla milionów ptaków, ssaków i ryb. Zwierzęta mylą odpadki z pokarmem i zjadają śmieci. Opakowania ekologiczne powstały po to, by rozwiązać ten problem. Papierowy kubek jest bezpieczniejszy od plastikowej butelki. Można zobaczyć to na przykładzie fok, które często dławią się nakrętkami od butelek. Każdy, kto docenia widok czystego oceanu i ma serce dla zwierząt, z pewnością przyjmie ten argument.

Przestrzeganie prawa

Zagrożeniami dla nadmorskich ekosystemów zainteresował się Parlament Europejski, który wydał dyrektywę plastikową 2021. Jej celem jest ograniczenie stosowania jednorazowych pojemników z tworzyw sztucznych, których nie można poddać recyklingowi. Wiąże się to z wieloma obostrzeniami dla przedsiębiorców. Przedstawiciele branży gastronomicznej muszą śledzić wchodzące w życie przepisy. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest szybkie przerzucenie się na opakowania jednorazowe z kompostowalnych materiałów roślinnych.

Oczekiwania klientów

Coraz więcej osób prowadzi ekologiczny styl życia i przejmuje się ochroną środowiska naturalnego. Konsumenci podejmują świadome decyzje i zwracają uwagę na skład produktów oraz politykę ekologiczną danej firmy. Nierzadko są bardziej skłonni zamawiać jedzenie w miejscach, gdzie wykorzystywane są akcesoria biodegradowalne. To silnie rozwijający się trend, za którym każda stawiająca na rozwój marka powinna podążać.

Ciekawy wygląd i wysoka jakość

Producenci pojemników na żywność dbają o wygląd oferowanych produktów. Opakowania ekologiczne są modne i estetyczne. Ciekawą opcją są na przykład naczynia z liści palmowych, które rozkładają się w ciągu 90 dni. W tej kategorii znajdują się na przykład wielokomorowe talerze-półmiski oraz miski okrągłe. Akcesoria mogą mieć kształt serca, ryby, sześcianu czy kwadratu.

Możliwość spersonalizowania

Przy zakupie naczyń można zdecydować się na nadrukowanie na nich logo firmy. Klienci zwracają uwagę na detale i podświadomie zapamiętują informacje zawarte na opakowaniu. Dlatego warto dbać o estetyczne i dobrze przemyślane projekty. Stosowanie ekologicznych rozwiązań nie wyklucza realizacji stylowych wizji marketingowych. Pojemniki mogą mieć różne wzory i kolory.

Opłacalna inwestycja

Inwestycja w opakowania z materiałów roślinnych po prostu się opłaca. Koszt jest niski, a produkty pełnią więcej niż jedną funkcję. Nie tylko służą do przechowywania napojów, zup, sosów i dań głównych, ale także:

  • odgrywają istotną rolę marketingową i kształtują wizerunek odpowiedzialnej marki,
  • pozwalają uniknąć podatków i obostrzeń związanych z dyrektywą plastikową,
  • przyciągają uwagę klientów i często traktowane są w kategoriach inspirujących nowinek.

Dzięki stylowym akcesoriom jedzenie jest przyjemniejsze i dostarcza nowych wrażeń. Dobrym przykładem są jadalne naczynia z ciasta, w których można serwować dania zimne i gorące.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

Jest wiele powodów, dla których warto postawić na jednorazowe pojemniki z ekologicznych materiałów. Wybierz papierowe kubki, talerze z trzciny cukrowej i łyżeczki z otrąb pszennych, a zadbasz o środowisko i przyszłość swojej firmy. Pamiętaj, że możesz łatwo je spersonalizować i dopasować do własnych potrzeb.

pixel