Rodzaje opakowań ekologicznych dostępnych na rynku
Zapewne jesteś jedną z wielu osób, które przyzwyczaiły się do tego, że na co dzień kupują produkty w różnego rodzaju opakowaniach: pudełkach, torebkach, słoikach, butelkach. Dotyczy to również jedzenia zamawianego na wynos czy konsumowanego podczas imprez plenerowych, rodzinnych grillów itp. spotkań. Korzystasz wówczas z jednorazowych naczyń, kubków, sztućców lub tacek. Czy zastanawiałeś się nad tym, z czego są produkowane? Dowiesz się tego z lektury artykułu – zapraszamy!
Co to są opakowania ekologiczne?
Czym są tego rodzaju produkty? Przede wszystkim to takie, które powstają w procesie odpowiedzialnej produkcji. Są funkcjonalne i ekonomiczne, bezpieczne dla ludzi, a ich utylizacja pozostawia jak najmniejszy ślad w środowisku naturalnym. Powstają z materiałów recyklingowych lub biodegradowalnych. Wykorzystanie już istniejących i wcześniej użytych surowców pozwala zaoszczędzić zasoby naturalne. Oprócz tego ilość odpadów, które powstają podczas ich wytwarzania, jest znacznie mniejsza.
Aby więc standardowe opakowanie czy naczynie jednorazowe zostało uznane za ekologiczne, powinno być jak najbardziej przyjazne naturze.
Z recyklingu, czyli moc surowców wtórnych
To pierwszy rodzaj opakowań ekologicznych, jaki można wyróżnić. Recykling obejmuje czynności i procesy, które zmierzają do odzyskania i ponownego wykorzystania odpadów komunalnych. Liczy się przy tym jak najmniejszy wkład energetyczny. Jego podstawą jest odpowiednia selekcja towarów, które następnie przetwarza się na nowe produkty i wykorzystuje na co dzień w maksymalnym stopniu. Zaletą recyklingu jest to, że dany surowiec odzyskuje się wielokrotnie. Przerabia się go dopóty, dopóki po każdym kolejnym użyciu nie straci swojego potencjału.
Uzyskiwane materiały wtórne przetwarza się po to, by ograniczyć eksploatację pierwotnych i nieodnawialnych. Ich ziemskie zasoby gwałtownie się bowiem kurczą już od wielu lat.
Opakowania ekologiczne recyklingowane mogą powstawać przykładowo z:
-
wcześniej użytego papieru,
-
plastiku, szkła, metalu z recyklingu,
-
mąki kukurydzianej,
-
bambusa,
-
trzciny cukrowej,
-
mieszanki grzybów i odpadów rolniczych.
Opakowania biodegradowalne - z surowców organicznych
Ten rodzaj opakowań ekologicznych powstaje z surowców organicznych, czyli pochodzących ze źródeł odnawialnych. Mogą to być np.:
-
celuloza,
-
rośliny strączkowe,
-
banany.
W momencie, kiedy trafiają do środowiska naturalnego jako odpady, degradują się, zmieniając w biomasę oraz składniki odżywcze. Proces ten trwa kilka miesięcy i odbywa się bez ingerencji człowieka.
Do przykładów podstawowych materiałów biodegradowalnych zalicza się tworzywa, które np.:
powstały z biopolimerów takich jak np. PLA (wytwarzane z mączki kukurydzianej), PHA (powstają w procesie fermentacji cukrów lub lipidów),
wykonane zostały ze skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej lub na bazie pulpy celulozowej.
Opakowania biodegradowalne mogą być kompostowalne. Oznacza to, że wyrzucone odpady (surowce) przekształcają się w kompost, czyli nawóz organiczny. W tym przypadku proces degradacji odbywa się znacznie szybciej dzięki działaniu różnego rodzaju mikroorganizmów, wysokiej temperatury i wilgotności. Biodegradowalne pudełko, torebka czy naczynie jednorazowe w zdecydowanie krótszym czasie ulegają rozkładowi bez pozostawiania widocznych lub toksycznych odpadów.
Przykładami materiałów roślinnych, które są kompostowalne, mogą być:
-
otręby pszenne,
-
trzcina cukrowa,
-
liście palmowe,
-
słoma,
-
bambus,
-
pestki awokado.
Opakowania w branży gastronomicznej – rodzaje
Kiedy w 2020 roku wielu pracowników przeszło na tryb pracy zdalnej, popularność cateringu dietetycznego diametralnie wzrosła. Duża liczba zamówień na dania dowożone pod same drzwi klientów sprawiła, że zaczęto produkować jeszcze więcej plastikowych pojemników, które mają negatywny wpływ na środowisko naturalne. Również klasyczne restauracje wprowadziły do swojej oferty opcję wynosu i dowozu, ze względu na brak możliwości przyjmowania gości w lokalu. Na szczęście szybko pojawiły się ekologiczne opakowania, których różne rodzaje świetnie sprawdzą się w branży gastronomicznej.
Warto na początku zaznaczyć, że nie wszystkie pojemniki zrobione na bazie ekologicznych tworzyw nadają się do przechowywania oraz przewożenia gorącego jedzenia. Muszą one spełnić szereg norm jakościowych i często też estetycznych, zwłaszcza jeśli przeznaczone są dla firmy, która specjalizuje się w cateringu dietetycznym. Przede wszystkim tego rodzaju opakowania powinny być wytrzymałe na wilgoć i nacisk, a także mieć odpowiednią pojemność oraz kształt dla konkretnych potraw np. zup.
Naczynia do restauracji
Można też pójść o krok dalej i wprowadzić do swojego lokalu wyłącznie jednorazowe naczynia ekologiczne. Tego rodzaju opakowania sprawdzają się zwłaszcza w mniej formalnych restauracjach o ograniczonej powierzchni zaplecza, dzięki nim bowiem nie trzeba praktycznie wydzielać dodatkowej przestrzeni na zmywak. Wykonane z otrębów czy liści palmowych wyroby po zakończeniu jedzenia można wyrzucić do kompostu lub po prostu zjeść. Restauratorzy mają do dyspozycji talerze, miseczki i sztućce wykonane z tych materiałów.
Opakowania do cateringu dietetycznego
Jedzenie przygotowywane na wynos, zwłaszcza gorące i wilgotne, najlepiej pakować do opakowań papierowych, które wykonuje się z materiałów pochodzących z recyklingu. Gruby karton jest wytrzymały na wysoką temperaturę i zachowuje swój pierwotny kształt przez długi czas. Tego rodzaju pojemniki występują w wielu kształtach i rozmiarach, dlatego można dopasować zakup do profilu swojej działalności gastronomicznej.
Podsumowanie
W dobie coraz szybciej pogarszających się warunków klimatycznych produkcja i korzystanie z różnego rodzaju opakowań ekologicznych stają się wręcz koniecznością. Część firm już zmieniła swoje podejście do tego i zaopatruje się w materiały przyjazne środowisku naturalnemu. Również konsumenci powoli przewartościowują swoje myślenie w tym zakresie. Chętniej i częściej sięgają po eko-produkty dostępne w recyklingowych lub biodegradowalnych pudełkach, kartonach, torbach czy naczyniach jednorazowego użytku. Wygodne dla człowieka opakowania z plastiku czy tworzyw sztucznych wcale nie są przyjazne dla Ziemi. I o tym warto pamiętać!